Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Грижі міжхребцевих дисків: оперувати чи ні

Грижі міжхребцевих дисків: оперувати чи ні?

02.05.2023

грижа міжхребцевих дисків

Автори:

Сулік Роман Володимирович,
лікар-координатор програм клітинної терапії, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук

Грижі міжхребцевих дисків — досить поширене захворювання. Попри це, все ще виникає багато суперечок, коли справа доходить до їх лікування. Які бувають грижі? Чи потрібна операція при грижі міжхребцевих дисків? Та яке лікування може допомогти, коли традиційні підходи неефективні? Все це ви дізнаєтеся в статті.

Що таке міжхребцева грижа?

Грижа міжхребцевого диску або міжхребцева грижа — це патологія хребта, що супроводжується розривом зовнішнього фіброзного кільця міжхребцевого диска й випинанням м'якої центральної тканини за його межі. 
Міжхребцеві грижі виникають приблизно 5-20 разів на 1000 людей щорічно. Зазвичай, до цього захворювання схильні люди віком між 30 та 50 роками. За статистикою чоловіки хворіють вдвічі частіше.
Це захворювання класифікується відповідно до сегмента хребта, на якому виникає, наприклад: грижа міжхребцевого диска грудного відділу; міжхребцева грижа шийного відділу хребта; міжхребцева грижа поперекового відділу хребта.

відділи хребта, грижа міжхребцевих дисків

Відділи хребта

Також, в класифікації важливі розміри міжхребцевих гриж. Вони можуть бути:
 маленькі (до 3-4 мм);
 середні (до 5-7 мм);
 великі (до 9-10 мм і більше).

Чи небезпечна міжхребцева грижа?

Міжхребцева грижа вважається дегенеративним захворюванням, що найчастіше виникає через зношування хребців, малорухливий спосіб життя, неправильне навантаження на хребет.

Передвісником гриж є міжхребцева протрузія, коли дегенеративні процеси вже почалися, але ще не спричиняють випинання тканин. Вони зустрічаються у понад половини людей віком понад 40 років. Загалом міжхребцеві протрузії вважаються нормою, себто нормальним процесом старіння хребта, при якому рекомендується більше рухатися та ходити. 

Лікування міжхребцевої грижі

Залежно від типу грижі, її розміру, динаміки розвитку та того, наскільки сильно вона турбує пацієнта, може підбиратися відповідне лікування. За статистикою лише 20% гриж потребують спеціалізованої медикаментозної терапії, і лише 5% з них – хірургічного видалення.
Як лікувати міжхребцеву грижу? Основні методи охоплюють:
1. Медикаментозне лікуванняПереважно призначаються різні типи знеболювальних, хондропротектори, іноді вітаміни групи В. Таке лікування може бути у формі таблеток або ін’єкційне.
2. ФізіотерапіяСюди відноситься мануальна терапія, масаж, електрофорез, лазеротерапія. Найважливішим видом фізіотерапії при грижах є лікувальна фізкультура.
3. Хірургічне видалення грижіУ складних випадках може бути показана операція на грижу міжхребцевого диска, тобто її хірургічне видалення. Серед показів до оперативного втручання є: інтенсивний біль, що потребує наркотичних знеболювальних;неефективність медикаментозного та фізіотерапевтичного лікування; порушення функцій тазових органів (утруднене сечовипускання, проблеми з потенцією тощо).
4. Альтернативне лікуванняСюди відносять методи лікування, які можна застосовувати у випадках, коли традиційні підходи не є ефективними, але пацієнт не хоче хірургічного втручання. Одним з альтернативних методів лікування гриж міжхребцевих дисків із клінічно доведеним механізмом дії є застосування регенеративних технологій, зокрема клітинної терапії.

Чи варто робити операцію?

Будь-яка операція — це завжди інвазивне втручання в організм, яке несе певні ризики. Звісно, рішення завжди варто приймати, зваживши всі можливі переваги та ризики, та обов’язково прислухатися до рекомендацій лікаря.
Операція на міжхребцеву грижу має загалом одну перевагу — за умови успішної операції та реабілітації після неї пацієнт може назавжди позбавитися від проблеми, що його турбує та значно покращити якість життя.Однак, як ми згадували раніше, насправді дуже малій кількості людей насправді потрібне хірургічне видалення. Такий підхід має також серйозні недоліки, які часто стають вирішальними у прийнятті рішення.
1. Ризики ускладнення внаслідок анестезії.Серед них ризик виникнення тромбозів та інших проблем серцево-судинної системи, також можлива алергічна реакція на препарат.
2. Ускладнення самого хірургічного видалення можуть викликати наступні ускладнення: рецидиви грижі; виникнення грижі на сусідніх хребцях; рубцево-спайковий процес; неврологічні травми; розриви твердої оболонки; нестабільність прооперованого сегмента.
3. Підвищений ризик травмування в період реабілітації.Період відновлення після операції є досить тривалим процесом, що потребує уваги як лікаря, так і пацієнта. Хворий може втратити працездатність на кілька місяців.
Загалом, на сьогодні більшість лікарів погоджуються, що оперативне видалення грижі необхідне тільки 1-5% пацієнтів. За даними гайду Американської асоціації болю переваги хірургічного втручання є помірними та мають тенденцію до зменшення з часом після операції.
Сучасна медицина прагне уникати складних інвазивних втручань, якщо це можливо, адже вони часто асоційовані з високою ймовірністю серйозних ускладнень. Саме тому, більшість лікарів надають перевагу консервативним методам лікування, серед яких все більш популярними стають альтернативні підходи, такі як клітинна терапія.

Регенеративна медицина для лікування гриж міжхребцевих дисків

Сулік Роман Володимирович

Сулік Роман Володимирович,лікар-координатор програм клітинної терапії GOOD CELLS, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук

Клітинна терапія — це сучасний підхід до лікування багатьох захворювань, в тому числі таких патологій опорно-рухового апарату, як міжхребцеві грижі, із застосуванням стовбурових клітин, екзосом та інших клітинних продуктів.
Застосування мезенхімальних стовбурових клітин (МСК) — це органічне рішення, що базується на підсиленні природних процесів регенерації тіла. Це абсолютно безпечна методика та має доведену клінічними дослідженнями ефективність.
Як терапія мезенхімальними стовбуровими клітинами допомагає боротися із міжхребцевими грижами?1. Зменшення болю шляхом зменшення запалення.2. Сповільнення чи призупинення дегенеративних процесів.3. Покращення живлення тканин хребта.4. Стимуляція регенерації пошкоджених тканин.5. Пряма диференціація МСК у хондроцити, остеоцити та інші клітини сполучної тканини.
Після такого лікування, у близько у 87% пацієнтів відновлюється об'єм рухів та у 73% випадків відбувається послаблення больового синдрому.

Як обрати клініку регенеративної медицини?

При виборі клініки регенеративної медицини слід звертати увагу на кілька ключових факторів: Краще обирати спеціалізовану клініку регенеративної медицини. Саме там зазвичай працюють найпрофесійніші спеціалісти цього напрямку, що мають найбільший досвід застосування клітин. Зверніть увагу на професійність лікаря. Він повинен мати досвід роботи з біотехнологічними продуктами та відвідувати профільні медичні заходи. Ідеально, якщо спеціалізація лікаря є сумісною – неврологія та клітинна терапія. У руках такого спеціаліста ви отримаєте найвищу ймовірність бажаного результату від лікування. Обирайте клініки з власною біотехнологічною лабораторією. У такому випадку комунікація між біотехнологами та лікарем значно простіша та швидша. Це забезпечить найкращий результат. Обираєте клініки, де представлено широкий вибір типів стовбурових клітин. Це виключить обмеженість лікаря у медичних рішеннях для вас.
Зауважте, що в складних ситуаціях варто отримати другу думку. Для цього ви можете звернутися за консультацією до іншого спеціаліста. Якщо думки обох сходяться, ймовірність того, що призначення доцільні, значно вища.
Клініка регенеративної медицини GOOD CELLS пропонує альтернативне лікування гриж міжхребцевих дисків з використанням мезенхімальних стовбурових клітин. Це природно, безпечно, малоінвазивно та ефективно. Скористайтеся шансом уникнути ризикованих хірургічних втручань!

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with