Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Як аутизм впливає на повсякденне життя дорослої людини

Як аутизм впливає на повсякденне життя дорослої людини

13.07.2023

Аутизм дорослої людини

Автори:

Сулік Роман Володимирович,
лікар-координатор програм клітинної терапії, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук

Аутизм — це розлад психологічного чи психічного розвитку, що виражається відсутністю емоцій та соціальною байдужістю. Аутизм у дослівному перекладі означає “людина, що закрилася в собі”, і це з великою точністю характеризує людей-аутистів, які дуже скупі на емоції, жести, міміку та спілкування з оточуючими.
Люди навколо і самі аутисти нерідко плутають аутизм у дорослих з поганим настроєм, стресом чи депресією, що значно ускладнює ситуацію, оскільки належної допомоги такі люди не отримують. Основні симптоми аутизму у дорослого:● Замкненість та небажання спілкуватися з людьми, навіть близькими. При зустрічі зі знайомими аутисти вважають за краще не вітатись, пройти повз. Спілкування з людьми, які їм подобаються, недовге, дратівливе.● Погляд — пильний довгий чи навпаки, небажання дивитися співрозмовнику у вічі не дає встановити з ним контакт.● Відсутність реакцій на будь-які події у своєму житті та оточуючих.● Повна відсутність почуття гумору.● Відсутність відповідальності та почуття провини.● Стереотипні рухи, часте цитування фраз із книжок, фільмів.● Відсутність інтересів та хобі.● Складнощі з орієнтацією в часі та сприйняттям реальності того, що відбувається навколо.● Різка драматична реакція на будь-які зміни у житті.● Нерозуміння та несприйняття суспільних правил поведінки, відсутність такту, поваги до емоцій та почуттів інших людей.
Ознаки аутизму у дорослих — відсутність прихильності, відносин дружніх чи романтичних. Вони не сприймають обіймів та поцілунків, не відчувають закоханості. Спроби оточуючих зблизитися розцінюються як обмеження свободи. Аутистам властивий перфекціонізм та консерватизм в одязі, їжі, звичках, роботі. Завдяки цьому вони часто досягають дуже хороших результатів у певних діях, доводячи їх до досконалості.Зовні дорослий аутист виділяється беземоційною мовою, мізерним словниковим запасом і мімікою, відсутністю зорового контакту.
Дорослі люди з аутизмом класифікуються за інтенсивністю прояву та набором симптомів:● Легко ображаються, неспроможні самостійно вирішувати навіть незначні проблеми. Навколишні сприймають це як мінуси характеру і визначити хворобу цієї категорії пацієнтів можуть лише психіатри.● Абсолютно не взаємодіють із навколишнім світом, людьми, не контактні навіть у сім'ї. Належать до категорії невиліковних пацієнтів, які потребують щоденної допомоги.● Некомунікативні, замкнуті люди. Спілкуються лише з власної ініціативи. Віддають перевагу заняттям поодинці. Через сильну залученість своєю справою забувають спати, їсти, тому потребують сторонньої допомоги та організації побуту.● Люди із високим інтелектом, визнані геніями.● Люди, які абсолютно не приймають суспільних норм і правил поведінки.
Аутизм у дорослих – це загальне поняття, поєднує воно кілька форм розладів.● Аутизм Аспергера – легка форма. Аутисти з таким діагнозом асоціальні та обмежені у комунікації, замкнуті, мають деякі дивацтва, але абсолютно самостійні та є повноцінними членами суспільства.● Аутизм Каннера – важка форма, для якої характерний повний набір симптомів хвороби. Пацієнти цієї категорії повністю асоціальні, з незв'язною мовою та низькими когнітивними здібностями. Потребують постійного нагляду, іноді госпіталізації.● Синдром Ретта поширюється тільки серед жінок. Характеризується стрімкими регресивними процесами в організмі. Тривалість життя жінок із синдромом Ретта не перевищує 30 років.● Атиповий аутизм — стан з нетиповою симптоматикою, який складно віднести до однієї перелічених вище груп.Аутисти можуть мати високий інтелект або видатні здібності, досягати кар'єрного зростання, робити відкриття і бути визнаними геніями.

Аутизм та щоденні завдання

Аутизм дорослої людини, як і дитячий аутизм – це не вирок: близько 33% людей з цим діагнозом живуть самостійним життям і потребують допомоги епізодично. Частина з них соціально адаптована, має сім'ю та роботу. Складніші справи з більш серйозними формами патології, коли людина повністю асоціальна, і через свої щоденні ритуали і залучення до процесу може забувати про сон, їжу, гігієнічні процедури.
Вилікувати аутизм повністю зараз неможливо. Але за своєчасної діагностики та отримання кваліфікованої допомоги люди з таким діагнозом мають великі можливості для соціальної адаптації. Найбільш ефективними методами когнітивно-поведінкової корекції є:● м'яка залученість людини до сімейних чи офісних справ;● відсутність небажаного фізичного контакту — обійми, поплескування;● визначення обов'язків — полив квітів, догляд за твариною, приготування сніданку;● залучення людини до тривалого процесу — придбання курсу малювання чи тренувань на місяць.При правильній когнітивно-поведінковій терапії люди з аутизмом справляються з щоденними побутовими та професійними завданнями, за умови суворого дотримання їхніх особистих кордонів.
На допомогу аутистам надходять інформаційні технології. Люди з таким діагнозом складно йдуть на вербальний контакт, але чудово комунікують у соціальних мережах, на форумах, де знаходять людей з ідентичною проблемою для взаємодопомоги та підтримки. Також комп'ютерні технології – це можливість працювати віддалено та реалізуватися професійно. Особливість аутистів — бажання та спроможність отримання досконалого результату, що робить їх цінними та затребуваними співробітниками. Працюючи віддалено, вони повністю зосереджені на робочому процесі і не відчувають дискомфорту від спілкування з колегами.

Як вилікувати аутизм у дорослих

Як вилікувати аутизм у дорослих і чи можливо це взагалі? Для лікування розладів аутистичного спектру найбільш ефективними є методи психологічної реабілітації, спрямовані на формування психоемоційної стабільності та мінімізацію стресу. Професійна медична допомога та підтримка сім'ї допомагає розвинути компенсаторну та стратегічну компетенцію, адаптуватися до навколишнього світу, соціуму. Терапевтичний план може включати:● нейропсихологічну корекцію;● логопедичну корекцію;● музичну терапію;● трудотерапію.
Додатково призначається медикаментозне лікування для усунення страху, стресу, депресії — антидепресанти, ноотропи, транквілізатори. Хороші результати в лікуванні аутизму у дорослих демонструє терапія стовбуровими клітинами. Якщо говорити простою мовою, вона дозволяє перепрограмувати системи, збої в яких стали причиною аутизму. Результатом використання стовбурових клітин при аутизмі є регенерація нейронів та покращення нейроглії, що призводить до поліпшення роботи мозку та нервової системи. У таких умовах соціальна адаптація, мовні та фізичні навички пацієнтів значно покращуються.

Діагностика аутизму у дорослих

Діагностика аутизму у дорослих: як це відбувається?

Психологи та психотерапевти точно знають, як розпізнати аутизм у дорослого. Для цього спеціалісту достатньо провести опитування чи тестування. Для уточнення клінічної картини, виявлення причини стану, призначення корекції проводиться інструментальна діагностика аутизму у дорослих:● електроенцефалографія — диференційна діагностика патологій головного мозку, шизофренії та депресивних розладів;● УЗД та МРТ головного мозку — для виявлення новоутворень чи патологічних станів.
Терапевтичний план складається індивідуально в кожному клінічному випадку.

Приклади успіху: історії дорослих з аутизмом

Аутизм у дорослому житті не є вироком. Люди з цим діагнозом нерідко досягають колосальних успіхів у кар'єрі. Наприклад, Темпл Грандін — відома американська письменниця, вчений, професор і входить до списку “Time 100” самих впливових людей світу. Стівен Шор – американський професор, доктор педагогічних наук та спеціаліст з аутизму, який читає лекції по всьому світу, є організатором конференцій та автором наукових робіт. Багато людей з діагнозом аутизм серед музикантів та акторів. Яскраві приклади — Деріл Ханна, Вуді Аллен, Боб Ділан, Енді Кауфман. Серед художників дорослим аутизмом хворіли Ділан Скотт Пірс, Енді Воргол та Вінсент Ван Гог.
Люди з аутизмом дуже добре показують себе у сферах, де можна мінімізувати контакт із людьми і немає обмежень у розкритті свого потенціалу – це успішні програмісти, співробітники лабораторій, дизайнери, художники, композитори.

Висновок

Чи можна захворіти на аутизм у дорослому віці? Ні. Аутизм — це вроджена патологія, але в деяких людей її симптоми виявляються в підлітковому або більш зрілому віці. При слабкій симптоматиці аутизм можуть сприймати за депресію чи поганий, складний характер. Але при своєчасній діагностиці аутизм добре піддається корекції і після терапії стовбуровими клітинами у пацієнтів є чудові шанси адаптуватися до соціуму.

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with